Parking operatoren
Elektrisch rijden was nog nooit zo eenvoudig.
Parking Operatoren
Als publieke parking houder bied je een veilige parkeermogelijkheid aan al je klanten. Daarnaast bied je ongetwijfeld extra services aan om elke bezoeker optimaal van dienst te zijn. De komst van de elektrische wagen brengt een nieuwe servicemogelijkheid in beeld: het plaatsen van elektrische laadpalen.
Wil je laadpalen plaatsen in je publieke parking? Wil je jouw elektrische bezoekers optimaal van dienst zijn? En wil je extra inkomsten genereren uit elektrische laadsystemen? Dat kan! Blue Corner ondersteunt je in de keuze van het oplaadsysteem, de installatie en de implementatie.
Daarnaast schenken onze EV experts veel aandacht aan het energie-technische aspect van je laadoplossing. Zij denken met je mee en voorzien slimme laadsystemen volledig op maat van je infrastructuur.
Blue corner heeft kennis van zaken:
- Future proof product
- Smart charging
- Integratie van parking sensoren
- Brandveiligheid in parkings
- Creatie van een verdienmodel
- …

Contact
Wil je een laadoplossing volledig op maat van je publieke parking? Of heb je nog vragen? Plan een gesprek met een van onze EV experts of vraag meteen een offerte aan.
Overschakelen naar een
elektrische vloot tegen 2025?
Al je vragen rond je eigen elektrisch wagenpark gebundeld.

Vind hier een antwoord op jouw vraag
Hoe lang duurt het om mijn EV op te laden?
Wil je weten hoe lang het duurt om jouw EV op te laden? Gebruik de EV calculator!
Meer lezen
Minder lezen
Wat is het verschil tussen AC-laden en DC-laden?
DC – Gelijkstroom (= snel laden): Om een auto met gelijkstroom (DC) te kunnen laden, is een transformatorstation nodig om de wisselstroom (AC) uit het lichtnet om te zetten naar gelijkstroom. Dit is een kostbare aangelegenheid, die om een behoorlijk vermogen uit het netwerk (ca. 125A) vraagt.
Bij gelijkstroom laden wordt de lader die altijd in de auto zit, niet gebruikt. Een accu is altijd gelijkstroom (DC), dus de stroom wordt rechtstreeks op de accu aangesloten. Dit laden moet zorgvuldig gebeuren. Als een accu-cel namelijk te warm wordt, is er kans op onherstelbare schade.
AC – Wisselstroom (= langzaam laden): In Europa gebruiken we wisselstroom (AC) voor gebruikersaansluitingen en hebben we een 3-Fase netwerk tot onze beschikking. Dit is prima te gebruiken voor het laden van elektrische voertuigen. Op de meeste locaties kunnen we hieruit 32A (22kW) en soms zelfs 63A (43kW) betrekken om te laden. Als de lader van uw auto het aankan, is een 20kW accu (gemiddelde auto) binnen 25 minuten voor 80% opgeladen.
Door de hoge kosten voor de aanschaf, installatie en gebruik gaat de voorkeur uit naar AC (wisselstroom) laden. Ook voor in de toekomst zal dit de meest gekozen manier van laden blijven. DC (gelijkstroom) laden zal alleen efficiënt zijn tijdens het afleggen van lange afstanden zonder (langere) tussenstop.
Meer lezen
Minder lezen
Wat is het verschil tussen kW & kWh?
1 kilowatt is 1.000 Watt. De eenheid watt staat voor vermogen en een kilowatt wil zeggen een vermogen van 1000 watt. Dit is een maat voor de energiedensiteit – hoe groter het vermogen, hoe meer energie er kan worden overgedragen.
Kilowattuur (kWh) is de maatstaf voor de energie-inhoud/batterijcapaciteit van uw auto. Door de batterijcapaciteit van uw auto te delen door het laadvermogen van uw laadstation kunt u de laadtijd berekenen voor een volle batterij.
Voorbeeld: U rijdt een Mitsubishi Outlander PHEV, met een batterijcapaciteit van 12kWh, en wil laden aan een 1- fase 3,7 kW laadpaal.
Accu capaciteit 12 kW / 3,7 kW laadvermogen = 3u en 15 min laden voor een volle accu.
Bij het opladen van (eender welke) batterij doet zich nog een bijzonder fenomeen voor: de laatste 20% van de batterij wordt gevuld via het zgn. druppelladen. Dat is langzaam laden om zo de kwaliteit van de batterij hoog te houden.
Meer lezen
Minder lezen
Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fasen laadstation?
1-fase – 3,7kW of 7,4kW:
Een 1-fase laadstation maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting en heeft 16A of 32A stroom per stopcontact. Het maximale laadvermogen per stopcontact is dan 7,4kW (bij 16A krijg je 3,7kW). Zo’n 1-fase aansluiting is het minimum waarover iedereen beschikt, die heeft u dus zeker ook!
3-fase – 11kW of 22kW:
Een 3-fase laadstation maakt gebruik van 3x400V (krachtstroom) en heeft 16A of 32A stroom per stopcontact. Het maximale laadvermogen per stopcontact is dan 22kW (bij 16A krijg je 11kW). Als u niet over een 3-fase aansluiting beschikt, dan kunt u in de meeste gevallen een uitbreiding bij de netbeheerder aanvragen. De naam en het telefoonnummer van uw netbeheerder zijn vaak te vinden op uw netmeter. Bij u niet? Geen probleem u kan uw netbeheerder meteen terugvinden aan de hand van uw postcode.
Meer lezen
Minder lezen
Hoe laad ik mijn wagen op aan een publieke laadpaal?
Toegangscontrole! De laadpas
Om toegang te krijgen tot een publieke laadpaal, heeft u allereerst een toegangsmiddel nodig. Ondanks het feit dat Smartphone apps (zoals onze eigen Mybluecorner app) in opmars zijn, is de RFID-kaart – de zogenaamde laadpas – nog steeds het meestgebruikte toegangsmiddel. U kan er gratis eentje aanvragen van Blue Corner.
Hoe gaat het laden dan in zijn werk?
Om gebruik te maken van uw elektrische (hybride) auto, dient u de batterij van uw auto te voorzien van stroom. Dit proces wordt aan de hand van de onderstaande heldere stappen uitgelegd:
- Parkeer uw auto vlakbij een oplaadstation.
- Aan de LED-lampjes op het laadstation kunt u de status aflezen van het laadstation. Wanneer de lampjes groen kleuren is het laadstation beschikbaar, en klaar voor gebruik.
Kleuren de LED-lampjes rood dan is er sprake van een storing. Bij een storing aan een Blue Corner laadpaal kan u altijd contact opnemen met onze klantenservice: +32 (0)78 48 10 77, of mail naar services@bluecorner.be. Wordt de laadpaal door een andere partij beheerd, volg dan de instructies op de bestickering om de operator te contacteren. - Om uw elektrische auto op te laden verbindt u uw elektrische auto, door middel van de daarvoor bestemde laadkabel, met het oplaadstation.
- De laadkabel is voorzien van een mannelijk uiteinde. Dit uiteinde wordt bevestigd aan het laadstation. Aan de andere kant van de laadkabel is deze voorzien van een vrouwelijk uiteinde. Dit deel wordt bevestigd aan de elektrische auto.
- Nadat u uw auto op de juiste manier heeft verbonden met het laadstation, houdt u uw laadpas voor de aangegeven plaats (de RFID lezer) op het laadstation.
- De LED-lampjes zullen hierop veranderen in een blauwe kleur. Dit betekent dat uw auto opgeladen wordt. Controleer dit altijd nog even in de auto voordat u wegloopt.
- Nadat u met uw laadpas de laadtransactie heeft gestart, is de laadkabel vergrendeld en kunt u deze niet losmaken. Dit is ter beveiliging van uw laadsessie.
- Wanneer de batterij van uw auto helemaal opgeladen is zullen de LED-lampjes lichtblauw kleuren. Het laadstation stopt automatisch met het laden van uw batterij. De laadkabel blijft wel vergrendeld tussen uw auto en het laadstation totdat u de laadtransactie beëindigt zoals in de volgende stap wordt omschreven.
- Om uw laadsessie te beëindigen houdt u uw laadpas voor de aangegeven plaats (de RFID-lezer) op het laadstation. De LED-lampjes veranderen naar de groene kleur.
- Bij het verschijnen van de groene kleur wordt de laadkabel automatisch ontgrendeld. U kunt vervolgens de laadkabel veilig loskoppelen tussen uw auto en het laadstation.
Uw laadtransactie is nu voltooid.
Meer lezen
Minder lezen
Is het opladen van mijn elektrische wagen veilig?
Dankzij de verplichte volgorde van handelingen zijn de meeste risico’s bij het opladen uitgesloten. Laad je onderweg op, dan wordt de stroom wordt pas op de stekker gezet wanneer beide kanten (wagen én laadpaal) zijn aangesloten en wanneer de stekker in de laadpaal werd vergrendeld. Dat geldt ook wanneer je thuis of op kantoor oplaadt. Heeft je eigen lader een kabel en geen stopcontact? Dan start het laden pas wanneer de ‘handshake’ (de communicatie tussen wagen en lader) aangeeft dat alles in orde is – hier wordt onder meer ook gecheckt of de stekker goed in de wagen zit.
Stroom stelen is niet mogelijk, omdat u uw laadpas gebruikt om het stopcontact te vergrendelen. Wanneer iemand tijdens het laden de stekker uit uw auto zou trekken, stopt het hele proces. U kunt het laden pas herstarten of de laadkabel uit de paal verwijderen, wanneer u opnieuw uw laadpas voor de kaartlezer houdt. Wel kunnen mensen struikelen over de laadkabel; leg die dus verstandig neer!
Meer lezen
Minder lezen
Wat zijn de voordelen van een elektrische auto?
Klimaatvriendelijkheid
- Minder uitstoot van CO2 (zowel bij de productie van de brandstof als tijdens het rijden)
- Geen uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden
- Minder fossiele brandstoffen nodig
Duurzaamheid
- Goedkoop: lage kilometerprijs en minder onderhoudskosten
- Goed voor de economie: investering in duurzame innovatie
- Verhoogde afschrijving (100%) van aankoop wagen en kosten
- Mogelijkheid tot verkorte afschrijvingstermijn
- Sterk verlaagde voordelen alle aard (VAA) voor de professionele EV-rijder
Een elektrische auto produceert minder kooldioxide (CO2)
Er rijden momenteel ongeveer 900 miljoen voertuigen over de wereld. Binnen 10 jaar zullen dat meer dan een miljard zijn. Deze voertuigen rijden grotendeels op benzine, diesel of gas. De voorraad fossiele brandstoffen raakt daardoor snel uitgeput. Voor het vervoer van de toekomst zullen alternatieve, duurzame energiebronnen moeten worden gevonden. Windmolens en zonnepanelen bijvoorbeeld, die gebruikt kunnen worden om energie op te wekken voor elektrische auto’s.
Auto’s zijn de afgelopen jaren steeds schoner geworden, dankzij uitvindingen als de katalysator en het roetfilter. Maar ook de aller schoonste auto produceert nog altijd kooldioxide (CO2) want dat gas komt nu eenmaal altijd vrij bij het verbrandingsproces. CO2 is op zichzelf niet giftig, maar draagt wel bij aan het broeikaseffect, en daarmee aan de opwarming van het klimaat.
Een volledig elektrische auto produceert zelf geen CO2. Toch is hij niet per definitie klimaatneutraal. Dat hangt helemaal af van de manier waarop de elektrische energie waar hij op rijdt is opgewekt. Wind- of zonne-energie is bijvoorbeeld veel groener dan elektriciteit uit een ouderwetse kolencentrale. Laadt u op bij Blue Corner, dan bent u overigens altijd verzekerd van groene stroom!
Om de CO2 productie van elektrische en ‘gewone’ auto’s realistisch met elkaar te vergelijken moet je dan ook de hele energieketen erbij betrekken “from well to wheel” (van bron tot wiel). Zo meet het Nederlandse kennisinstituut TNO met deze methode ook de toekomstige ontwikkelingen. Volgens hun metingen zal een gemiddelde elektrische auto in 2020 van bron tot wiel ongeveer 35% minder CO2 produceren dan een gemiddelde auto met verbrandingsmotor.
En zelfs als de elektriciteit volledig in kolencentrales wordt opgewekt, zal een elektrische auto nog altijd 22% minder CO2 produceren, aldus TNO.
Stroom kun je zelf opwekken
Steeds meer Belgen voorzien de daken van hun huizen van zonnepanelen, om de energierekening te drukken. Je kunt die panelen echter ook gebruiken om je elektrische auto bij te laden. Zo rijd je pas echt voor (bijna) niks!
Meer lezen
Minder lezen
Welke typen elektrische auto’s zijn er?
Globaal zijn er drie typen auto’s die geheel of deels op elektrische stroom kunnen rijden. Die met alleen een elektromotor, de types voorzien van een elektromotor met range extender en de plug-in hybrides. Wat zijn nu de verschillen en de voor- en nadelen?
Volledig elektrisch (FEV)
Volledig elektrische auto’s hebben uitsluitend een elektromotor. Er hoeft dus geen dure brandstof in. Bovendien stoten ze tijdens het rijden geen schadelijke stoffen uit. Een langere rit zul je met dit type wagen zorgvuldig moeten plannen, want je reis eindigt zodra de stroom op is. Bij een volledig elektrische auto is dat in de praktijk doorgaans na 150 kilometer. Daarna zul je de auto weer moeten opladen.
Range extender (E-REV)
Elektrische autos met een range extender rijden ook volledig op stroom. Met dit verschil, dat er een kleine brandstofmotor aan boord is voor wanneer de stroom op dreigt te raken. Die brandstofmotor drijft niet de wielen aan, maar laadt de accu bij. Zo kun je de reis elektrisch vervolgen, al komt de stroom dan niet meer uit de muur, maar wordt-ie gemaakt met behulp van benzine of diesel. Een range extender-auto zul je dus wel degelijk moeten tanken.
Plug-in hybride (PHEV)
Een hybride auto heeft zowel een brandstof- als een elektromotor. Wanneer je de accu’s ook aan het stopcontact kunt laden, spreken we van een plug-in hybride. Dankzij een groter accupakket kun je met een plug-in hybride grotere afstanden volledig elektrisch rijden. Is de stroom op, dan rijd je op de brandstofmotor verder.
Meer lezen
Minder lezen
Er zijn geen vragen gevonden voor de opgegeven zoekcriteria.
Geen antwoord gevonden op jouw vraag? Bekijk dan al onze veelgestelde vragen.